ILMOITTAUTUMINEN OHJELMISTO RAATI TYÖPAJAT LIPUT INFO

OHJELMISTO:

Viikonlopun aikana nähtävät katselmukseen varsinaisesti osallistuvat ja raadin palautteen saavat näytelmät ovat seuraavat:


PESSIMISMIMUSIKAALI

Ohjaus: Anne Ålander
Käsikirjoitus: Kimmo Kristian Rajala ja Tommi Rajala
Sävellys: Laura Tykkyläinen, Katja Kemppainen ja Oskari Haapalainen

Tuotanto: Puolangan pessimistit ry / Tommi Rajala
Ensiesitys: Askanmäen kesäteatterissa Puolangalla 4.7.-4.8.2019

Puolangan pessimistien suurtuotanto, omaperäisesti nimetty Pessimismimusikaali on ainutlaatuinen esitys siitä, kuinka pessimismi näkyy viimeisten puolankalaisten arjessa. Katsojat pääsevät kokemaan puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen, ja tarinan lopuksi saa lähteä kotiin.

Musikaalia varten on sävelletty ennenkuulumattomia musiikkikappaleita, kuten lempeä balladi "Ostakaa kunnan tyhjiksi jääneitä kiinteistöjä" ja kansanperinnettä edustava "Negatiiviset ihmiset ovat roskaa".

Nähdään Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikassa perjantaina 15.11. klo 19.00


LEIPÄJONOBALLADI

Ohjaus: Jenni Mattila ja Ilona Ruohomäki
Käsikirjoitus: E.L. Karhu, Emilia Pöyhönen

Tuotanto: Teatteri Ulostulo ja Uusi Teatteri
Ensiesitys: Teatterikuoppa, Haukipudas 15.2.2019

Syksyllä 2018 Teatteri Ulostulo ja Uusi teatteri päättivät tehdä yhteistyöproduktion. Tekstiksi valikoitui E. L. Karhun (Emilia Pöyhönen) Leipäjonoballadi vuodelta 2009. Näytelmäteksti on edelleen ajankohtainen, tasan kymmenen vuotta tekstin kirjoittamisen jälkeen, kasvavien tuloerojen Suomessa. Tekstivalinnalla kysymme, minkälainen hintalappu lätkäistään lapsuudelle, köyhän elämälle tai arvokkaalle kuolemalle. Entä mitä kätkeytyy sanan köyhyys taakse? Häpeää, epäluuloa, epävarmuutta, apatiaa ja nälkää. Leipäjonossa risteävät sadat yksittäiset tarinat ja ihmiskohtalot. Leipäjonoballadi yhdistää absurdin ja realismin synkeän hauskalla ja villin mielikuvituksellisella tavalla.

Kumpikin teatteriryhmä vetäytyi luomaan ohjaajansa kanssa omaa näkemystään nälästä, köyhyydestä ja häpeästä teemaan sopivalla estetiikalla: köyhää teatteria köyhyydestä.

Lopputuloksena on fragmentaarinen ja moniääninen kokonaisuus, jossa osat kommentoivat toisiaan. Näyttämölle on luotu katsojalle ikään kuin kurkistusaukkoja, joista voi tarkastella näytelmän maailmaa monesta eri näkökulmasta.

Nähdään Elämystalo Artterilla lauantaina 16.11. klo 14.00


KEKKONEN – SYNTYMÄSTÄ KUOLEMATTOMUUTEEN

Ohjaus: Saija Jäntti
Käsikirjoitus: Tuomas Parkkinen

Tuotanto: Raahen teatteri
Ensiesitys: Raahen kesäteatteripihalla 26.6.2019

Komedia on tarina pojasta, joka syntyy Lepikon torppaan, oppii kolmivuotiaana lukemaan ja väittelee seitsenvuotiaana tohtoriksi. Urho rakastaa kilvoittelua ja voittamista ja inhoaa kaljuuntumista ja kommunisteja. Poliitikkona mies jakaa mielipiteitä, myös niille, jotka eivät halua kuulla, kamppailee puolivuosisadan päästäkseen valtaan, ja loppujen lopuksi tuo kansansuosiossa kylpevä diktaattori valitaan niin monta kertaa tasavallan kekkoseksi, ettei hän enää itse muista olevansa Kekkonen.

Tämä kuningaskomedia on takuuhauskaa suomalaista kesäteatteria, jossa saunotaan, kirmataan hameväen perässä, nautitaan väkijuomia ja kiroillaan. Se on läpeensä romanttinen komedia, jonka päähenkilö kirjoittaa rakkauskirjeitä milloin kenenkin vaimolle. Ja onpa kekkoskomedia myös kesän kohunäytelmä, koska siinä kaksi miestä, Hrustsov ja Kekkonen, kielisuutelevat aina kun he tapaavat toisensa.

Nähdään Ylivieskan Kulttuurikeskus Akustiikassa lauantaina 16.11. klo 18.00


Vierailevat näytökset:

LAST TANGO IN YLIVIESKA

Ohjaus: Mary Hughes
Käsikirjoitus: David Tristam

Tuotanto: Mullingar Charity Variety Group

Clara Molloy – Gordon
Paula Mullen – Joyce
Paul Curley – Bernard
Anne Reynolds – Margaret
Stage Manger - Charlie Donoghue

Teatteriseurueen jäseniä on jäljellä enää neljä, eikä yleisöäkään tunnu olevan yhtään sen enempää – ja mikäli vuokrarahoja ei pian ala löytyä, on edessä häätö teatterilta. ”On vain yksi asia millä saadaan myytyä lippuja tätä nykyä!” väittää teatterinjohtaja Gordon, ”seksi!”. Niin alkaa kaoottinen ja hulvaton ilta kehittyä kummalliseksi kotikutoiseksi draamaksi – mutta kuinka paikalliset reagoivat siihen?

Nähdään Elämystalo Artterilla lauantaina 16.11. klo 21.00.

DARLINGS YOU WERE WONDERFUL

Ohjaus: Aidan Digan
Käsikirjoitus: Derek Lomas

Tuotanto: PIC players Clara

Clare Flattery - Vanessa
Sinead Handy - Liz
Hazel Cullen - Eve
Francis Doyle - Judy
Nora Kavanagh - Irene
Hollie Cornally - Lesley

Margaret Naughton – puvustus
Cathal Digan – äänet ja valot

Tässä yhden näytöksen komediassa kunnianhimoinen, ei-niin-lahjakas teatteriseurue Clara players aikoo esittää hämäräperäisen 1600-luvulle sijoittuvan espanjalaisen draaman teatterifestivaaleilla. Jännitteet alkavat kasautua moottoritiellä hurjastelun, pukuhuoneen siivouksen, syytösten ja puvustamon ongelmien lomassa, puhumattakaan siitä pienestä viattomasta lainauksesta siitä ”Skotlantilaisesta Näytelmästä”.

Nähdään Elämystalo Artterilla sunnuntaina 17.11. Pöllyytyksen loppuseremonioiden yhteydessä.


Viikonlopun isäntänä toimiva YTY-teatteri esittää:

SULLE NAURAN NEITI KESÄHEINÄ, ELI EINO LEINO PYJAMASSA

Ohjaus: Sanna Finnilä
Käsikirjoitus: Antti Hopia

Tuotanto: YTY-teatteri
Ensiesitys: 9.11.2019 Elämystalo Artterilla

On vuodenvaihde 1903/04. Nuori Eino Leino pyrkii kaikin keinoin kosiskelemaan vuokraemäntänsä tytärtä Freyaa, mutta jatkuva rahapula asettaa esteitä. Samaan aikaan naapurin vanhaherra liehittelee Freyan äitiä ja laittaa Leinon kuittaamaan velkojaan kirjoittamalla hänen puolestaan rakkauskirjeitä. Sitten ovesta astuu salaperäinen nuori nainen, jolla on omia suunnitelmiaan Leinon suhteen. Kun paljastuu, kuka nainen todellisuudessa on ja mitkä hänen aikeensa ovat, on runoilija elämänsä pinteessä.

Antti Hopian vauhdikas farssi laittaa suurmiehen keskellä villiä ja sekopäisen hauskaa tapahtumaketjua, jossa kulttuurin sivistynyt pinta karisee ja katsoja haukkoo henkeään minkä naurultaan ehtii.